• ХАСКОВО- ПЕРПЕРИКОН- ЗЛАТОГРАД- КЪРДЖАЛИ

 

Бургас-Хасково-Перперикон-Златоград-Кърджали-Бургас


28.11.- 29.11.2020

2 дни/1 нощ.    ЦЕНА : 69 лв.

 

07:00ч. – Отпътуване от Бургас, бул.“Демокрация“ спирката на Трета поликлиника. Пристигане в Хасково. Посещение на - „Монумент Св. Богородица“- най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца се издига с почит, любов и признателност към Божията майка. Монументът е открит през 2003 г. с водосвет от митрополит Арсений. През 2005 г. е вписан в книгата Световните рекорди на Гинес, а от 2009 г. е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България. Автори на статуята са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Изработена е от полимер-бетон и тежи 120 тона. Общата височина на монумента е 32,8 м, а притегателното му излъчване се допълва от изградения вътре в основата му параклис. Отпътуване и посещение на природния феномен „Каменни гъби”.

Отпътуване за Перперикон. Разглеждане на археологическия комплекс, който представлява грандиозно мегалитно светилище. Предполага се, че това е древнотракийско светилище на Дионис, придобило широка известност в античността. Площта на целия комплекс е около 12 кв.км. Самото светилище Перперикон се извисява на скален връх с надморска височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина с дължина около 10 км и широчина 3-4 км, създала великолепни условия за живот от дълбока древност.

Следобяд пристигане в Златоград и настаняване в 2/3* хотел. Свободно време и възможност за вечеря в някоя от традиционните механи в града. Нощувка.

 

II ден

Закуска. Разглеждане на етнографския ареален комплекс Златоград – един музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града. Комплексът включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения. Открит през 2001г.

Отпътуване към Кърджали. Посещение на манастирът „Св.Успение Богородично”. Той е изграден по инициатива  на Отец Боян Саръев с дарителски средства и е един от малкото новопостроени в България. Ценна реликва за манастира е съхраняваната в него частица от светия Кръст Господен. Тя е открита през 2002г. при археологически разкопки в подножието на Перперикон.

Посещение на Историческия музей, където се съхраняват над 120 000 паметници на културно-историческото наследство  на Източните Родопи. Музеят се помещава в красиво здание, разположено сред  парк. От особено значение са богатите колекции от праисторически, антични и средновековни материали, предмети от бита, изкуството и множество монети. Вниманието привличат и етнографските колекции от земеделски и занаятчийски оръдия на труда, от медни съдове, накити, облекло, произведения на народното приложно изкуство и на градския бит. Част от ценното културно наследство в музея са колекциите от икони и предмети свързани с просветните, църковни и национално освободителните борби на българите от този край.

 

Цената включва:

·         Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*;

·         1 нощувка със закуска в хотел 2/3* в Златоград;

·         Екскурзоводско обслужване

 

Цената не включва:

·              Входни такси за посещаваните обекти около

·              Разходи от личен характер

Входни такси:  

Перперикон – 6 лв./ възрастни; 3 лв./ ученици и пенсионери

Истор.музей Кърджали- 5лв за възрастни, ученици,студенти и пенсионери- 2лв

Етнографски комплекс Златоград- възрастни 2лв, учащи и пенсионери 1лв

ХАСКОВО- ПЕРПЕРИКОН- ЗЛАТОГРАД- КЪРДЖАЛИ

  • Модел: БЪЛГАРИЯ
  • Наличност: В наличност
  • 80.00лв.