• ПЛИСКА- МАДАРА- ПРЕСЛАВ- ШУМЕН

Бургас – Мадара −Плиска −Велики Преслав – Шумен – Бургас

14.11.2021 - 1 ДЕН                                         ЦЕНА: 50лв.

07.00ч – Отпътуване от Бургас

11.00ч – Посещение на историко-археологическия резерват Мадара. Мадарският конник е единствения в Европа монументален каменен релеф от началото на VIII век и е изсечен върху северозападния склон на Мадарското плато, 1,5 км от село Мадара и на 5 км източно от Шумен. Изсечен е на височина 23 метра от основата на отвесна скала. Тази скална хроника отразява важни политически събития, свързани с отношенията между България и Византия от VIII-IX век. В тях за първи път, от известните до сега български паметници, се споменава името българи. 

12.00ч –Отпътуване за Плиска, разглеждане на руините. На 2 км от днешния град Плиска се намира археологически резерват, показващ облика на Първата българска столица. Към края на VII век прабългарски племена, с водач хан Аспарух, се установяват трайно на юг от река Дунав. В тази обширна равнина вероятно е имало славянско население. Прабългарите полагат тук основите на българската държава през 681 година, а Плиска става нейна първа столица. До 893 година Плиска е главен център на новосформираната държава.

Пресъхнал свещен кладенец на 14 века бликна отново в Плиска. Свещеният кладенец съществува от VII век. Край него през IХ век е екзекутиран първият български християнски мъченик Боян-Енравота. Според древното поверие това е поличба, че страната ни и народът ги очаква време на възход.

13.30ч – Посещение на гр. Шумен и монументалния комплекс „Създатели на българската държава”, който се извисява над града. 

14.30ч – Разглеждане на Шуменската крепост.

15.30ч- Посещение на археологически резерват Велики Преслав останал навеки свързан с разцвета на средновековната българска култура, с нейния Златен век. Тук е създадена Преславската книжовна школа, повлияла на цялостното културно развитие на източна Европа. В онези години България е била фактор, с който са се съобразявали всички европейски владетели, варварските племена, Византия... За богатствата и великолепието на града свидетелства преславското съкровище, състоящо се от 150 великолепни предмета.

17.00ч.- Отпътуване за Бургас.

21.00ч. – Пристигане в Бургас.

ЦЕНА: 50 ЛВ

КОНТАКТИ: ЗОЯ ПАВЛОВА ФЕБ ТУР- БУРГАС,УЛ.ГЕОРГИ КИРКОВ 20-056845879,0887630246

ПЛИСКА- МАДАРА- ПРЕСЛАВ- ШУМЕН

  • Модел: БЪЛГАРИЯ
  • Наличност: В наличност
  • 50.00лв.