• ИВАНОВСКИ И БЕСАРБОВСКИ МАНАСТИРИ- РУСЕ- СВЕЩАРЕ

 

ЕКСКУРЗИЯ ДО РУСЕ и СВЕЩАРСКА ГРОБНИЦА

 

 

6.11.- 7.11.2021 / 1 нощувка     89 лв.

 

ПЪРВИ ДЕН:

07:00ч. Отпътуване от гр. Бургас от бул. „Демокрация”, спирката срещу Трета поликлиника за Русе.

Посещение на Средновековен град Червен - един от най-значимите военно-административни, църковно-културни и стопански центрове на Второто българско царство (XII – XIV в.). Стратегическото му местоположение, благоприятните условия в долината на р. „Русенски лом” и близостта до столицата Търново предопределят неговото развитие. Изграденият укрепен град е разположен на висок скален рид, ограден от реката и до днес е запазил големи части от сложната си укрепителната система.

Посещение на Ивановски скални манастири - разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите, които през периода Х-XIV век превръщат долината на река Русенски Лом в прочуто българско духовно средище. Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през периода. По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център и средище на исихазма. Стенописите в църквата „Св. Богородица” са световно известни. Художествените им качества са причината за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. Обявен е за Национален археологически резерват. Днес манастирът не е действащ.

Посещение на Басарбовския манастир, разположен в долината на река Русенски Лом. Той е с архитектурна, културна и поклонническа стойност, обявен за археологически паметник на културата. Най-известният обитател на манастира е роденият през XVII в. в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски. Мощите му са пренесени в Букурещ в църквата "Св. Св. Константин и Елена", където се намират и до днес. Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Пътеката, по която се влиза в манастира, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец, изкопан от Св. Димитрий. Местните хора вярват, че водата в кладенеца е лековита.

Пристигане в Русе. По желание посещение на Историческия музей и на най-новия еко музей с аквариум в него. Настаняване в хотел 2*/3* .. Нощувка.

 

ВТОРИ ДЕН:

08:00 ч. Закуска. Отпътуване за Разград и посещение на Археологически комплекс”Абритус” - музей на открито, където е уреден Археологически музей, в който са експонирани някои от намерените при разкопки в района предмети. Цялата археологическа експозиция е обособена в пет теми, които представят развитието на човешкото общество. В Абритус е открито най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в. - 835 солиди (монети), което в музея е представено в снимки. Като завършек на обиколката за деца и възрастни е изграден Интерактивен музей, който дава възможност да се проследи развитието на античния град до наши времена.

Посещение на Историко-археологическият резерват „Сборяново”, обхващащ територията в западната част на Лудогорското плато. Той представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност. Обявен е за Историко-археологически резерват. В резервата са регистрирани над 140 археологически обекта от различни исторически периоди, но най-интересният обект е Свещарската тракийска царска гробница, открита през 1982 г. при разкопки на могилен некропол в Сборяново (Гинина могила). Тя е едно от българските чудеса и благодарение на забележителната си архитектура и художествената си украса Свещарската гробница е поставени под закрилата на ЮНЕСКО. Посещението ѝ ще Ви изпълни с възхита и наслада от тракийската архитектура и култура. А духът на времето ще Ви върне към една отминала епоха. При възможност посещение на Демир Баба тепе, свещено място от началото на ХVІІ век за населявалите този район различни племена и народи.

 

ЦЕНА: 89 лв

 

 

Цената включва:

·      Транспорт с лицензиран автобус;

·      1 нощувка със закуска в централен хотел 2*/3* в Русе;

·      Посещение на обектите по програмата;

 

Цената не включва:

·       Разходи от личен характер;

·       Входни такси в посещаваните обекти: Средновековен град Червен - 4 лв за възрастни, 1 лв. за ученици; Ивановски скални църкви – 3 лв за възрастни, 1 лв. за ученици; Басарбовски манастир – безплатно; Абритус – 6 лв. за възрастни за двата музея ( Археологически и Интерактивен ), 3 лв. - за деца и пенсионери; Свещарска царска гробница: 10 лв. - за възрастни, 5 лв. - ученици и пенсионери. за останалите две гробници по 2 лв на човек на гробница

ИВАНОВСКИ И БЕСАРБОВСКИ МАНАСТИРИ- РУСЕ- СВЕЩАРЕ

  • Модел: БЪЛГАРИЯ
  • Наличност: В наличност
  • 89.00лв.